NUUTAJÄRVEN LASITEHDAS

Nuutajärven lasitehdas on perustettu 1793. Lasitehdas sijaitsee Urjalan Nuutajärven taajamassa. Perustaja oli Åvikin lasitehtaan perustajan poika Jacob Wilhelm Depont. Depont oli perinyt Nuutajärven kartanon, ja oli kiinnostunut seuraamaan isänsä jälkiä yrittäjänä. Tehtaan perustamista helpottivat Nuutajärveä ympäröivät metsävarat Depont arveli metsää kuitenkin tarvittavan lisää ja otti liikekumppanikseen Harald Furuhjelmin, joka toisen urjalalaisen kartanon, Honkolan kartanon, perillisenä nosti metsäomavaraisuuden tarvittavalle tasolle. Depontin kiinnostus lasitehdasta kohtaan laimeni nopeasti ja hän myi sekä kartanon että lasitehtaan Furuhjelmin nuoremmalle veljelle Johan Furuhjelmille. Uusi omistaja oli kiinnostunut kartanon hoidosta ja hän tekikin siellä paljon uudistuksia. Lasitehdas ei sen sijaan häntä paljon kiinnostanut ja tehdas toimikin vuokrattuna koko Furuhjelmien suvun ajan vuoteen 1843. Pääosa tuotannosta muodostui ikkunalasista, pulloista ja apteekkilasista.

Furuhjelmien suku joutui taloudellisista syistä luopumaan sekä kartanosta että lasitehtaasta vuonna 1849. Laukon kartanon omistaja Johan Agapetus Törngren osti kartanon ja lasitehtaan.
Hän vuokrasi lasitehtaan pruukin kolmelle lasinpuhaltajalle. Kun Adolf Törngren peri sekä tehtaan että kartanon isältään vuonna 1849 lasikylän alkoi kehittyä. Adolf Törngren oli kiinnostunut kehittämään lasitehdasta ja hän perehtyi lasitekniikan uusimpiin saavutuksiin 1851 keskieuroopassa. Törngren pestasi joukon saksalaisia puhaltajia kohentamaan Nuutajärven lasituotannon tasoa. Tästä alkoi tehtaan kehittyminen kansainväliset laatuvaatimukset täyttäväksi lasin valmistajaksi. Ikkunalasia vietiin Venäjälle ensimmäiseen maailmansotaan saakka, talous- ja koristelasia sekä lääke- ja mustepulloja Riikaan ja Tallinnaan. 1850-luvun lopussa Nuutajärvi oli Suomen johtava lasitehdas. 

Törngren vuokrasi tehtaan 1859 hyttimestari Heitmanille ja kauppias Janssonille. Heillä ei ollut mahdollisuutta kehittää tehtaan toimintoja. Lasihytin tulipalo vuonna 1861 myös hidasti toimintaa. Nuutajärven kartanon ja lasitehtaan uudeksi omistajaksi tuli vuonna 1869 Torsten Costiander. Hän oli kiinnostunut kartanon kehittämisestä mutta lasitehtaan toiminta oli hänelle vierasta. Costiander muodosti kommandiittiyhtiön viimeisimmän vuokraajan Carl Heitmanin kanssa, ja kiinnitti hänet vastuunalaiseksi valvojaksi tehtaaseen.  Tällä tavoin siirryttiin järjestelyyn, jossa lasitehdasta johti palkattu isännöitsijä eli johtaja. 

Kartanonomistajien perustama osakeyhtiö Nuutajärven Lasitehdas Oy- Nötsjö Glasbruk Ab myi lasitehtaan Wärtsilä -Yhtymä Oy:lle vuonna 1950 tapahtuneen lasihytin palon jälkeen. Samalla päättyi kartanon lasitehtaan aikakausi ja alkoi yritysjohtoinen aika. Wärtsilän aika ja 1950 luku merkitsivät suomalaisen taidelasin nousua kansainväliseen maineeseen. Nuutajärven Lasitehdas kuului vuonna 2014 tapahtuneeseen lopettamiseen saakka Iittala Groupille. 




Nuutajärven kala on Kaj Franckin suunnittelema. Nuutajärven tuotemerkki, on Saara Hopean viimeistelemä. Uusi merkki tuli käyttöön vuonna 1953.









Timo Sarpaneva suunnitteli i-merkin vuonna 1956 suunnittelemaansa i-kokoelmaa varten. Muutamassa vuodessa merkki vakiintui Ittalan tuotemerkiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti